Опрос

Пользуетесь ли вы электронными деньгами?

Да, web-money
Да, яндекс-деньги
Да, и web-money, и яндекс-деньги
Использую другую систему
Не пользуюсь
Павло Петренко презентував пропозиції до порядку перевірки електронних декларацій, які приводять цей документ у відповідність до вимог чинного законодавства
Павло Петренко презентував пропозиції до порядку перевірки електронних декларацій, які приводять цей документ у відповідність до вимог чинного законодавства

Спеціалісти Мін’юсту, секретаріату Кабінету міністрів та представники експертного середовища усього за тиждень змогли розробити Порядок перевірки електронних декларацій чиновників — документ, який Національне агентство з питань запобігання корупції не могло довести до ладу майже півроку. Про це сьогодні під час прес-конференції у Кабінеті міністрів повідомив Міністр юстиції Павло Петренко.


“На виконання доручення Прем’єр-міністра щодо вирішення проблеми з бездіяльністю НАЗК, яке протягом 6 місяців не спромоглося розробити нормальний Порядок проведення перевірки електронних декларацій чиновників, було дано старт відповідній робочій групі. Її учасники, а це фахівці секретаріату Кабінету міністрів, Міністерства юстиції та залучені експерти, напрацювали за тиждень порядок, який НАЗК не могло розробити протягом майже 6 місяців”, - зазначив очільник Мін’юсту.


Він наголосив: запропонований варіант порядку містить чіткі положення щодо проведення перевірки. Зокрема, строк проведення перевірок має становити 60 днів. У окремих випадках, коли потрібно провести збір додаткових доказів, він може бути продовжений, але не більше ніж на 30 днів. Тобто, максимальний термін проведення перевірки становитиме 90 днів.


За його словами, було чітко визначено, що перевірки починаються рішенням НАЗК, який визначає відповідних уповноважених осіб для проведення перевірки. Уповноважені особи зобов’язані зібрати достатній обсяг доказів, які свідчать про відповідність чи невідповідність декларації дійсності, що є підставою для притягнення особи до відповідальності.


“Ми чітко визначили алгоритм дії НАЗК у разі встановлення фактів незаконного збагачення. Цей алгоритм зводиться до того, що всі матеріали невідкладно мають передаватися до НАБУ для прийняття рішення щодо порушення кримінального провадження. Ми передбачили в даному проекті чітку інструкцію щодо притягнення до відповідальності декларантів, які заповнили декларацію з порушеннями або сказали неправдиву інформацію”, - зауважив Міністр юстиції.


Так само чітко прописані основні принципи проведення перевірки, порядок її проведення а також отримання пояснень у декларантів. Водночас, обмежені можливості для маніпуляцій з направленням запитів у різні країни з метою затягування перевірки.


“Ми розробили якісний проект документу, який сьогодні буде оприлюднений на сайті секретаріату Кабміну і Міністерства юстиції. Звертаємося до членів НАЗК, щоб вони вже в четвер на своєму засіданні прийняли даний порядок. Як Міністр юстиції підтверджую, що ми зареєструємо цей порядок невідкладно як тільки він надійде до Мін’юсту і відповідатиме тексту, який розроблений робочою групою”, - заявив Павло Петренко.


Він нагадав, що головним запитом суспільства на сьогодні є реальна і ефективна боротьба з корупціонерами-чиновниками.


“Українці хочуть, щоб цей процес нарешті став реальним, а не декларативним? Люди втомились від обіцянок. З 1 березня перевірка електронних декларацій повинна розпочатись. Ми не можемо більше чекати. Інакше - ми повністю дискредитуємо електронне декларування доходів ТОП чиновників як саму ідею”, - зазначив очільник Мін’юсту.